
به گزارش سبزوار دوربین ، حمید صادقی ، ضمن بیان این مطلب اظهار کرد: معادن باعث به وجود آمدن برخی از آسیبهای اجتماعی شدهاند، مدتی پیش اعتراضی مردمی در رابطه با اینکه معادن زبالههای خود را دپو میکنند داشتیم و به دلیل اینکه این معادن در مکانهای صعبالعبور ایجاد شدهاند این امکان وجود ندارد تا شهرداری زبالههای آنها را انتقال دهد.
وی ادامه داد: متاسفانه با دست گذاشتن صنعت و معدن بر منطقه ریوند نتوانستیم از این منطقه به خوبی استفاده کنیم و آن را به منطقه حفاظت شده و حیات وحش ارتقا دهیم، در حالی که ریوند از پتانسیل بسیار بالایی برخوردار است.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سبزوار خاطرنشان کرد: در جهت فرهنگسازی تقویمهایی را تحت عنوان تقویم حیات وحش سبزوار تهیه کردیم و قرار است با مشارکت سمنها داخل مناطق و جوامع محلی این تقویمها عرضه شود و راجع به حفظ محیط زیست و اثرات آن با مردم صحبت کنند و به مردم بفهماند که منافع حفظ محیط زیست به خود آنها باز میگردد.
صادقی با بیان اینکه مناطق شکار ممنوع ما مناطق حفاظت شده محیط زیست نیستند، تصریح کرد: این مناطق حفاظت میشوند و در صورتی که پتانسیل و قابلیت ارتقاء داشته باشند به مناطقی مانند پناهگاه و حیاتوحش تبدیل میشوند.
وی ابراز کرد: با توجه به زیستگاهی که وجود دارد، قوچ و میش در مناطق کوهستانی و تپه ماهوری و کلبز در مناطق صخرهای زیست میکنند و آهوجویر به دلیل اینکه باید در شرایط زیستی سختتری باشد در این منطقه کمیاب است اما جمعیت آهو در پناهگاه شیر احمد به عنوان حومه شاخص و بارز این منطقه 2.5 برابر شده است و این افزایش به دلیل رشد پاسگاههای محیطبانی و گشت و پایش اداره بوده است و مسلما شکارچیان نیز کم شدهاند.
رئیس اداره حفاظت محیطزیست سبزوار عنوان کرد: حیواناتی که در یک منطقه خاص زیست میکنند دشمنانی از گونههای دیگر مانند پلنگ، کاراکال و گونههای دیگری مانند شغال، کفتار و پرندههای شکاری دارند، هوبره نیز یکی از پرندههای شکاری و گونههای شاخص خاص منطقه شیر احمد است.
صادقی با اشاره به این مطلب که مشکلات فرهنگی و اطلاعات کم مردم موجب تخریب محیط زیست میشود، اضافه کرد: برخی از مردم بر این باورند که محیط زیست گرگها را رها کرده است، زیرا به دامهای اهالی حمله میکنند، البته اینها مشکلات اجتماعی است که به فرمانداری، استانداری و نیروی انتظامی برمیگردد.
وی گفت: قوچ، میش و آهو اگر توسط شکارچیان شکار شوند تعداد آنها کم میشود و پلنگ یا کاراکالی که میخواهد آنها را طعمه قرار دهد زمانی که به آنها دسترسی نداشته باشد به دامهای اهالی حمله میکند.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست سبزوار با اشاره به اینکه عمدهترین معضل در حوزه محیط زیست، شکار و چرای غیر مجاز دام و تصفیه خانه فاضلابی داخل شهرستان است که مشکلات فراوانی را ایجاد کرده است، افزود: معضل دیگر، پسماندها هستند که به سختی حل خواهند شد زیرا رابطه مستقیم با فرهنگ مردم دارند، مردم آمادگی پذیرش این فرهنگ را دارند اما باید تلاشهای بیشتری برای نهادینه شدن این رفتار انجام شود، بیشتر افراد شعار حفاظت از محیطزیست می دهند اما در عمل آنها دیده نمیشود.
صادقی گفت: در شهرستان سبزوار بحران خشکسالی وجود دارد و استفاده بیش از حد از آبهای زیرزمینی به طور غیرمستقیم موجب به وجود آمدن مشکلات زیستمحیطی شده است و کاهش پوشش گیاهی نیز باعث سیلابهای عظیمی میشود که خسارت آن به خود مردم بازمیگردد.
وی در توضیح تفاوت محیط زیست و منابع طبیعی تشریح کرد: ما در اداره حفاظت محیط زیست تنوع گونهای که شامل گونه طبیعی و جانوری است را حفظ میکنیم و مناطقی مانند مناطق محیطزیستی که شامل پارک ملی، مناطق حفاظتشده، آثار طبیعی ملی و پناهگاههای حیات وحش را تحت کنترل داریم اما منابع طبیعی تنها پوشش گیاهی را تحت محافظت قرار میدهد.